BALIJSKIE INSPIRACJE

Rozpoczynamy kolejną wyprawę – Wielkanoc 2015 na wyspie Bali i Gili

Po pierwszym spotkaniu na plaży, dzieleniu się swoimi motywacjami i inspiracjami powstała myśl przewodnia na rozgrzewkę:

„Nie patrzę na siebie zbyt serio. Więcej się śmieję i nieco zwalniam tempo życia” N.W.Herrman

Często bierzemy życie zbyt poważnie. Gryziemy się i zamartwiamy dosłownie wszystkim. Pozwalamy by przytoczyły nas zwykłe codzienne obowiązki. Wierzymy, że życie to droga przez mękę, a z mozolnej walki o przetrwanie czynimy trwały nawyk.

Lecz może powinniśmy podchodzić do życia i do samych siebie bardziej na luzie. Spróbujmy odnaleźć przyjemność we wszystkim, co robimy- to naprawdę możliwe.

Jeśli do stojących przed nami zadań podejdziemy z radością, ich wykonanie okaże się dobrą zabawą i wcale nas nie umęczy. To działa również w odwrotnym kierunku: gdy obawiamy się trudu i nieprzyjemności, ściągamy je na siebie własnym nastawieniem.

Tak właśnie zrobimy my- balijczycy 😉

bali masaz

 

Pod koniec 2014 roku wróciliśmy z kolejnej rajskiej wyprawy na Bali i Gili. Teraz wzmocnieni przez balijską filozofię i styl szczęśliwego życia chcemy podzielić się z Wami  inspiracjami, które nam dodają skrzydeł na co dzień, pozwalają dotknąć sensu i odczuwać radość, z tego co robimy.

Inspiracja balijska:  „Niespieszne śniadanie to warunek szczęścia” – John Gunter

DSC08325

/Na zdjęciu: para błogosławiąca swój posiłek tuż przed spożyciem w restauracji organicznej Sari w Ubud. Uczta w tym miejscu jest dla nas zawsze wielkim przeżyciem/.

Najważniejszym składnikiem dobrego posiłku jest miłość. Jedzenie przygotowane w pośpiechu lub, co gorzej, w złości nigdy nie będzie smakować wyśmienicie. O ile będziemy uważni, łatwo wychwycimy różnicę, jak nasze podniebienie i żołądek na nie reagują. Oprócz tego, co widzimy na talerzu, posiłek to również energia jaką kucharz włożył w jego przygotowanie.

Wielu z nas nie może znaleźć czasu, by odżywiać się odpowiednio i bez pośpiechu. Jemy w biegu, w aucie, w przerwie, robiąc przy tym „ważne” czynności. Szybkie jedzenie w szybkim życiu. A potem zastanawiamy się dlaczego posiłki nie dają nam radości, a nasz brzuch jest ciągle wzdęty, żołądek doskwiera.

Inspirujące balijskie normy uczą nas niespiesznego jedzenia z uważnością. Delektujemy się zapachami,  kolorami warzyw i przypraw. Uczucia jakie towarzyszom naszym posiłkom mogą mieć ogromne znaczenie. W miarę możliwości przygotowujmy posiłki z miłością i spożywajmy je w poczuciu wdzięczności. Choć raz w tygodniu zróbmy sobie ucztę zmysłów z rodziną, znajomymi, ukochanym, przyjaciółmi. Niech celebracja życia rodzi się małymi kroczkami.

kulinaria (6)

Inspiracja balijska:„życie jest krótkie, ale zawsze znajdzie się czas na uprzejmość” R.W.Emerson

Czyli coś co dostajemy będąc na wyspie – bezinteresowna serdeczność.

Wart zachodu jest zwyczaj, by zostawiać po sobie rzeczy w stanie lepszym, niż je zastaliśmy, a także ludzi w samopoczuciu lepszym, niż na początku spotkania. Nasza obecność może wyrządzić szkodę ludziom lub środowisku, albo też przynieść ulgę i odnowę. Łatwo jest nie dbać o przedmioty wokół nas, być nieuważnym i niszczyć to, co wpadnie nam w ręce, a na koniec zostawić po sobie brud i nieład. Łatwo też jest nie liczyć się z ludźmi. Trzeba zdobyć się na wysiłek, by ludzi i rzeczy traktować z szacunkiem i uwagą, ale zdecydowanie jest on wart starań.

Afirmacja na dobry dzień : Miejsce, w których przebywam, zostawiam w stanie lepszym niż zastany przeze mnie.

Autorka:Nathalie W. Herrman

IMG_0561

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s